Tippkokk Ants Uustalu üllatab Gaudeamuse esinejaid kohalikust toorainest valmistatud hõrgutistega

3671

Londonis töötanud ja Raplamaal Ööbiku gastronoomiatalu pidav tippkokk Ants Uustalu on võtnud oma südameasjaks pakkuda Gaudeamuse esinejatele Eesti kvaliteetsest toorainest valmistatud maitsvat toitu.

Ants Uustalu ütleb menüüd kirjeldades, et pakutakse Eestimaa vanu hitte uues kuues ja kõige suurem siht on serveerida puhast ja kvaliteetset toorainet, mis näeks tõeliselt isuäratav välja.

“Tahame seda, mida head põllumehed on kasvatanud, pakkuda nii meie enda osalejatele kui ka Lätist ja Leedust tulnud külalistele. Menüü on meil juba paigas – lihtsustatult öeldes on tegu vanade heade Eesti roogadega uues kuues,” kommenteeris Uustalu.

“Peamine väljakutse on pakkuda toiduelamust kiirelt ja lühikese aja jooksul enam kui 4000 inimesele. Kogu logistika on eraldi proovikivi – kuidas tagada, et kõik oleks õigeks ajaks valmis ning et toit oleks täisväärtuslik, annaks heaolutunde ja oleks ahvatlev,” loetles Uustalu nii paljude esinejate toitlustamise keerukust.

“Sõdurisuppi” Gaudeamuse esinejad ei saa

“Toit peab andma energiat. Seetõttu kasutame nii palju kohalike talumeeste tooteid kui võimalik ja arvestame osalejate vajadustega. Kuigi tavapärased laulu- ja tantsupeo supid on toitvad, tahame meie, et osalejad saaksid Eesti toidust erilisema elamuse. Oleme menüüd koostades mõelnud ka taimetoitlastele ja veganitele, arvestame inimeste erisoove ja talumatusi,” täiendas Uustalu.

Mis on esinejate menüüs?

21. juuni, neljapäev

  • veisehautis (rohumaaveis Liivimaa Lihaveiselt) röstitud köögiviljadega
  • taimetoidu valik: röstitud köögiviljad
  • vesi, morss

22. juuni, reede

Hommikusöök

  • Nopri talu jogurt värskete maasikate ja müsliga
  • lihapirukas / köögiviljapirukas
  • jõhvikamoosi-mandlirull
  • kohv, tee, piim, morss

Lõunasöök

  • hakkliha moussaka riivjuustu kergelt küpsetsatud suvikõrvitsa ja kartulipüreega
  • taimetoidu valik: suvikõrvitsavorm juustu ja tomatikastmega
  • toorsalat värsketest köögiviljadest
  • saiavorm rosinatega
  • piim, morss, vesi
  • leib, sai

Õhtusöök

  • kana kintsuliha mee-sinepimarinaadis serveerituna kartulikreemiga
  • värske köögiviljasalat
  • taimetoidu valik: täidetud paprika köögivilja assortiiga
  • Nopri talu kohupiimakreem
  • morss, vesi
  • leib, sai

23. juuni, laupäev

Hommikusöök

  • mitmeviljapuder erinevate lisanditega
  • maasikamoos, riivjuust
  • pizzapärg
  • õunarull rosinatega
  • kohv, tee, piim, morss

Lõunasöök

  • kollane hernesupp suitsuse sealihaga, vene sinepi ja saiakrutoonidega
  • taimetoidu valik: kollane hernesupp saiakrutoonidega
  • õuna-marja purukook
  • morss, vesi
  • leib, sai

Õhtusöök

  • täidetud pita sai rebitud sealiha ja kapsasalatiga (kapsas, kimchi, petersellimajonees)
  • taimetoidu valik: täidetud pita sai suviste köögiviljadega
  • Nopri talu uued smuutivalikud
  • leib, sai
  • vesi

24. juuni, pühapäev

Hommikusöök

  • okroška – külm keefirisupp
  • juusturull, halvaasai
  • kohv, tee, piim, morss

Lõunasöök

  • ahjukana tatra, estragoni-peterselli külmkastme ja värske köögiviljasalatiga
  • taimetoidu valik: köögivilja lasanje juustuga
  • Nopri talu kama-kanepikreem
  • morss, vesi
  • leib, sai

Õhtusöök

  • võileib
  • puuvili
  • allikavesi

Foto: Heikki Leis. Ants Uustalu portree raamatust “Eesti Meister”. Toeta raamatu trükkimist Hooandjas!