Gaudeamuse simman tantsu, muusika ja festivali eripruulidega

1081

Laupäeval, 28. aprillil toimub Tartu Lõunakeskuses Gaudeamuse simman, kus tutvustatakse esmakordselt spetsiaalselt festivaliks pruulitud õlut ja siidrit.

Suviseid lauluviise esitab lõbus bänd Hajameelsed Kunznikud, hoogsate rahvatantsudega esinevad TÜ Rahvakunstiansambel ja Tarbatu rahvatantsuansambel.

Õigelt simmanilt ei puudu loomulikult ka maitsev toidupoolis. Degusteerida saab tõelisi Gaudeamuse maitseid – Pühaste õllekoja eripruuli ja Peninuki siidreid. Toiduga kostitab Lõunakeskuse Taluturg. Päeva juhib Karl Edgar Tammi.

“Tegime Gaudeamuse festivali jaoks eestlastele omase rukkiõlu. See on mõnus ja lihtsasti joodav õlu. Miks just rukkiõlu? Rukkis on Eestile omane. Oleme ammu mõelnud rukki väärtustamisele ja kuigi sellest on keerulisem õlut pruulida, siis meie meelest on tulemus jällegi huvitavam,” rääkis Üllar Kaljurand Pühaste õllekojast

Peninuki Napsukoda valmistab festivali jaoks siidri. “Mõte oli luua suvine rahvasiider, ilma igasuguste suuremate viguriteta. Tegemist on poolkuiva õunasiidriga, mis on veidikene näinud röstitud tamme. Loomulikult 100% Eesti külmpressitud õunamahlast! Kontsentraate me ei kasuta ja me ei filtreeri ega sundkarboniseeri. See tähendab, et mull tekib sisse pudelis või vaadis, loomulikul teel – just nagu šampanjal,” tutvustas siidrit Martin Maatee.

Siidrit hakati valmistama juba sügisel Eesti taliõunte paremikust. “Kääritasime mahla jahedas toorsiidriks ja see läks edasi Paariks kuuks tamme peale puhkama. Siidritegemisel on omad nipid, kuid aeg on näidanud, et parimas siidrid sünnivad võimalikult vähese sekkumisega. Oleme tulemusega väga rahul ja kasutame sarnast lähenemist ka edaspidi,” lisas Maatee.

Tule ja veedame koos ühe toreda päeva!